
Život pochádza z mora. Živé organizmy
sa vyplavili na pobrežie
a naplnili Zem. Aj výraz „SPA“ je
pradávny (bližšie v kapitole Zamša).
Charakterizuje vodné rituály
zvonka i zvnútra človeka. Novým
trendom je „priniesť more a kúpele
do domácnosti a kozmetických
salónov“. Kozmetické výrobky
sú bohaté na zložky rašeliny,
bahna, veľkých i malých rias, minerálnych
látok a iných vzácnych
látok zo sladkých a slaných vôd.
Morské riasy (Algae Algin)
Zdraviu prospešné účinky boli
morským riasam priznávané už
v staroveku. Ich význam pre zdravie
a krásu sa však vedecky potvrdil
len nedávno. Považujú sa za
najprogresívnejší zdroj účinných
látok pre kozmetiku a výživu. Ich
produkty sa označujú aj predponou
„Fyko (Phyco)“ alebo „Biomarine“.
Používa ich čoraz viac
značkových kozmetických výrobcov.
Rastliny morí a oceánov sú
v porovnaní s tými, ktoré dopestujeme
na pevnine, biologicky
hodnotnejšie, pretože:
Nie sú zaťažené cudzorodými
látkami – sú len minimálne
znehodnotené ľudskou činnosťou,
pretože sa ťažia v čistých
lokalitách alebo v hĺbkach pod
hranicou povrchového znečistenia
morí.
Obsahujú mnohonásobne
viac kozmeticky a nutrične významných
látok ako suchozemské
rastliny. Označujú sa aj
termínom biologické morské
huby, keďže vo svojich bunkách
kumulujú aktívne morské
látky a vodu. Sú nimi bielkoviny,
fykoceramidy, enzýmy, vitamíny
– najmä C, A, E, skupiny
B, antioxidanty, viac ako 20
minerálnych látok a stopových
prvkov (najmä vápnik, horčík,
železo, selén, zinok). Existujú
stovky druhov morských rias.
Najčastejšie sa však rozdeľujú
podľa sfarbenia na tri skupiny:
zelené, červené a hnedé. Niektoré
žijú v hĺbke morí, iné pod
hladinou.
Aké majú účinky?
Odďaľujú tvorbu vrások
Protivráskové účinky prejavili určité
zelené riasy, napríklad Monostroma a Aosa. Podporujú obnovu
keratinocytov pokožky a fi broblastov
zamše. Liftingový a protivráskový
účinok má extrakt hnedej
riasy Macrocystis Pyrifer alebo
riasy Crithmum Maritimum a iné.
Hydratujú pokožku
Hydratáciu pokožky potvrdili
zložky zelenej riasy Codium Tomentosum.
Táto riasa žije pod
hladinou mora a je vystavovaná
neustálemu vynáraniu a ponáraniu.
Príroda ju preto obdarila látkami
chrániacimi pred dehydratáciou.
Ich komplex sa nazýva MMF
(z angl. Marine Moisturizing Factor),
ktorý sa z nej izoluje a úspešne
využíva v kozmetike. Riasa chaluha
bublinatá (Fucus Vesiculosus
Extract) má okrem hydratácie aj
ďalšie prospešné účinky. Pokožku
upokojuje, vyhladzuje, zvláčňuje
a celkovo zlepšuje jej kondíciu.
Kondicionujú a regenerujú vlasy
Regeneračný vplyv na vlasy majú
filmotvorné bielkoviny a cukornaté
látky, izolované z hnedej riasy
Chondrus Crispus. Sú zodpovedajúcou
náhradou za živočíšny keratín
v konvenčných regeneračných
vlasových prípravkoch.
Zoštíhľujú a zmierňujú celulitídu
Zoštíhľujúci a proticelulitídový
efekt preukázali látky podporujúce
rozklad tukových buniek podkožného
tukového väziva. Izolujú
sa, napríklad, z červenej papraďovitej
riasy Gelidium.
Chránia pred slnečným žiarením
a voľnými radikálmi
Hnedá riasa Laminaria Ochroleuca
(zlatá chaluha) má účinne
vyvinutý ochranný systém proti
slnečnému žiareniu. Tento prírodný
UV fi lter z nej izolovaný sa javí ako perspektívna náhrada za konvenčné chemické
syntetické fi ltre. Proti reaktívnym voľným radikálom,
vznikajúcim slnečným žiarením a civilizačnými
vplyvmi, sa osvedčili izoláty z korálovej riasy Coralina
Offi cinalis. Uplatnenie našli v opaľovacej kozmetike
a v dekoratívnych prípravkoch, najmä v pleťovom
mejkape.
Pôsobia ako šetrný mechanický píling
Extrakty väčšiny morských rias s jemnými časticami
v umývacích géloch a emulziách sú vhodné aj pre
citlivú pleť.
Morský planktón
(Plancton Extract)
Morský planktón (fykoplanktón) je spoločenstvo
mikroskopických organizmov, ktoré voľne plávajú
v otvorených vodách – na povrchu alebo aj v hĺbke.
Aby sa mohli vo vode vznášať a neklesali ku dnu, obsahujú
zvláštnu želatínovú štruktúru, ktorá vo vode
napučiava. Tvoria ju bielkoviny, cukornaté a kremičité
deriváty. Vďaka tomu sa extrakty z planktónu
v kozmetike osvedčili ako hydratačné látky. Planktón
má tiež vysoký obsah stopových prvkov, najmä jódu.
Pre lipolytické (tuk rozkladajúce) účinky sú prospešné
pri celulitíde a v zoštíhľujúcich prípravkoch.
Morská voda, minerály a bahno
(Marisch Aqua, M. Sal, M. Limus Extract)
Stále väčšie kozmetické uplatnenie nachádzajú morská
voda, minerálne látky a soli z morskej vody, ako aj
extrakty z morského bahna a usadenín. Sú zdrojom
biologicky významných prvkov – jód, horčík, draslík,
sodík, vápnik, železo, mangán, bróm a i. Zdravý organizmus
si väčšinu potrebných minerálov získava
z potravy a vody. Vekom, nesprávnou životosprávou,
radikálnou diétou a nadmernou psychickou a fyzickou
záťažou sa však hladina týchto látok znižuje.
Ich defi cit, okrem zdravotných aspektov, zapríčiňuje
i kožné problémy. Čiastočná náhrada minerálnych
látok chýbajúcich v koži je možná prostredníctvom
kozmetiky.
Morské živočíchy
Je pozoruhodné, že aj keď ide o organizmy rovnako
živé ako sú suchozemské zvieratá, pre kozmetické
aplikácie sa používajú bez etických zábran. Alergické
prejavy na ne sú veľmi zriedkavé. Viac než dvadsať
kozmeticky účinných látok je možné získať z najrôznejších
morských rýb, kôrovcov, ustríc, koralov a podobne.
Napríklad hydrolyzovaný výťažok z kaviáru
– ikier jeseterovitých rýb (Hydrolyzed Roe Extract)
a ikier lososovitých rýb (Salmo Ovum Extract) sa v súčasnosti
pridáva do luxusných prípravkov pre zrelú pleť a očné okolie s výskytom prvých
vrások. Ikry sú pre ryby zárodočným
biologickým materiálom,
podobne ako klíčky pre
rastliny a placenta pre živočíchov.
Aby zabezpečili nový život, obsahujú
vzácny komplex kozmeticky
účinných látok – vitamíny A a D,
bielkoviny a ich fragmenty (aminokyseliny),
minerálne látky a stopové
prvky (najmä sodík, draslík,
vápnik, fosfor, horčík). Z mlieča
niektorých rýb, napríklad samcov
lososa, sa pre kozmetiku izoluje
deoxyribonukleová kyselina
(DNA). Z panciera rakov sa získava
chitozan (Chitosan); v čistej forme
sa využíva ako fi lmot vorná prísada
do vlasových stylingov. Jeho
rôzne deriváty majú aj iné využitie,
napríklad s kyselinou pyrolidónkarboxylovou
ako hydratačná
látka (Chitosan PCA) alebo antioxidačná
látka (Chitosan Glycolate).
VITÁLNE ZDROJE
ZO SLADKÝCH VÔD
Chlorella
(Chlorella Vulgaris, Chlorella Pyrenoidosa)
Je unikátna zelená riasa, ktorá žije
už najmenej dva bilióny rokov
v sladkých vodách našej planéty.
Nemá ani korene, ani listy, jej celé
telo tvorí iba jedna-jediná bunka.
Podobá sa tým, proti ktorým bojujeme,
keď sa množia na stenách
akvária. Pre kozmetické a výživové
účely sa biotechnologicky
(riadeným procesom v biologických
nádobách) pestujú najmä
druhy Chlorella Vulgaris a Chlorella
Pyrenoidosa. Z nich sa pripravuje
produkt nezvyčajne bohatý
na komplex vzácnych biologicky
aktívnych látok. 50 až 60 % vysušenej
chlorelly tvoria bielkoviny,
čo je ešte viac ako v prípade
sójových bôbov. Výstižné pomenovanie
dostala podľa zeleného
farbiva chlorofylu, ktorého obsahuje
najviac zo všetkých rastlín
na Zemi. Chlorofyl pôsobí ako
detoxikátor – odstraňovač jedov.
Významný je obsah beta-karoténu
a viac ako 20 vitamínov, najmä
vitamínu C, vitamínu E, a vitamínov
B komplexu (má viac vitamínu
B12 ako hovädzia pečeň, jeho
známy živočíšny zdroj). Je bohatá
na fo sfor, draslík, horčík, vápnik,
mangán, zinok a ďalšie vzácne látky.
Užívanie chlorelly, ako výživového
nutričného doplnku, celosvetovo
stúpa. Tabletky chlorelly
užíva v Japonsku denne viac ako
7 miliónov ľudí! A ďalšie desiatky
miliónov v špagetách či v zmrzline
a v stovkách iných potravín. Jej
ozdravovacie a detoxikačné účinky
potvrdzujú významné vedecké
štúdie a zdravotnícke inštitúcie.
Udáva sa, že pri pravidelnej
konzumácii sa zmierňujú problémy
s artritídou, stratou pamäte
a depresiami. Jadro chlorelly obsahuje
jedinečný Chlorella rastový
faktor (CGF Chlorella Growth
Factor), ktorý sa stále viac používa
v kozmetike. Pokožku detoxikuje
a vyživuje. Podporuje delenie pokožkových
keratinocytov, regeneráciu
tkaniva a tvorbu kolagénu.
Aplikuje sa do biostimulačnej
kozmetiky pre zrelú pokožku, do
regeneračnej kozmetiky na popraskanú
pokožku rúk, do upokojujúcej
kozmetiky po opaľovaní,
ako aj pre pleť so sklonom k akné,
atopickému ekzému a oparom.
Vlasové toniká a šampóny s chlorellou
podporujú rast vlasov a regenerujú
pokožku, zvlášť po absolvovanej
liečbe lupín.
Spirulina
(Spirulina Platensis Extract)
Je špirálovitá praveká modrozelená
riasa mikroskopickej veľkosti,
ktorej sa veľmi dobre darí iba
v extrémne čistých a silne alkalických
sladkých jazerách subtropických
oblastí, najmä v Mexiku a africkom
Čade. Existovať môže len
v prostredí bez zaťaženia pesticídmi
a insekticídmi. Domorodci si ju
veľmi cenia. Dokonca v minulosti
slúžila ako platidlo. Už celé stáročia
ju využívajú najmä pre výživu.
Pena sa pozbiera, vysuší a extrahuje
sa z nej biokomplex účinných
látok. 50 až 71 % vysušenej spiruliny
tvorí plnohodnotná bielkovina,
poskytujúca všetkých 8 esenciálnych
aminokyselín, čo je veľmi
vzácne v rastlinnej ríši. Bielkoviny
spiruliny sú 5-krát stráviteľnejšie
ako bielkoviny mäsa, prípadne sójových
bôbov. V 10 g sušenej spiruliny
je toľko beta-karoténu ako
v 100 g karotky, 4,5 l mlieka či 14
vajíčkach a toľko železa ako v 450 g
špenátu. Okrem toho je bohatá na
železo, EMK, enzýmy, chlorofyl, vitamín
E, vitamín B9 (kyselina listová)
a vitamín B12 (kobalamín).
Pre tieto mimoriadne vlastnosti sa
pred časom začala spirulina na celom
svete používať ako výživový
doplnok a jej extrakt na kozmetické
aplikácie. Uplatňuje sa v podobných
kozmetických výrobkoch ako
chlorella.
Toto zaujímavé čítanie je vybrané z novej publikácie
autoriek Jarmily Hojerovej a Evy Boskovičovej
Odhalené tajomstvá KOZMETIKA, ZDRAVIE, KRÁSA,
ktorá práve vyšla vo vydavateľstve Metro Media, s.r.o.